NIEUWS

KUNSTMANIFESTATIE ‘HOOP’, Meeschilderen aan megaschilderij

Kunstenaars Guusje Kaayk, Ans van den Hurk en Darja Vos slaan op 5 mei de handen ineen en hebben grote plannen bij Zinder. Op gigantische bouwhekdoeken gaan zij samen met het publiek al tekenend en schilderend in gesprek tussen 11.00 en 16.00 uur.

Al voor het 6e jaar op rij is de kunstdemonstratie een vast onderdeel van Tour de Waal. En elk jaar is er een andere vorm en een ander thema. In 2022 trokken de kunstenaars in een Waalparade langs de dorpen. Vorig jaar was er het ‘Vrijheidsbos’ waarbij veel Tielenaren hun uitspraken verbeeld zagen op de tekeningen van Guusje. Door de stortregen van 5 mei 2023 kon helaas niet iedereen optimaal hiervan genieten.

Bij de pakken neerzitten is er niet bij, dus de kunstenaars zijn terug in 2024. Iedereen mag meedoen!

Guusje: “We leven in een onrustige tijd. Wat ik persoonlijk constateer is dat mensen argwanend zijn. Misschien wordt het gevoed door de sociale media. De achterdocht is zó groot. Wij willen daar een positieve boodschap tegenover zetten. Laat je niet meeslepen in de wanhoop, maar blijf optimistisch. En kunst kan daarbij een belangrijke rol spelen.”

Darja valt haar bij: “In beeld kan je zoveel meer uiten dan in woord alleen. Wij gaan op 5 mei niet  in onszelf gekeerd een kunstwerk maken. Nee, we willen een open gesprek. Met kunst kan je makkelijker verbinding maken met het publiek“.

Ans: “Voor die verbinding is het belangrijk dat we niet oordelen of veroordelen. We laten iedereen in zijn waarde en respecteren elkaar voor wie we zijn. Samen maken we een kleurrijk schilderij over een kleurrijke samenleving.“

Interessant is de samensmelting van disciplines: Darja maakt schilderijen, Guusje tekeningen, terwijl Ans gespecialiseerd is in klei. Samen moet dat uiteindelijk boeiende 3D-werken opleveren. Het publiek mag vrij meeschilderen, maar mag ook gebruik maken van sjablonen.

De kunstwerken op de doeken krijgen ieder een eigen subthema: ‘Wanhoop versus Hoop‘, ‘Verbroedering‘ en ‘Vertrouwen‘. Voor het laatste doek maakt Guusje portretten van mensen die daarvoor hun foto aanleveren. Wil je ook jouw portret op dit schilderij terugzien? Stuur dan een foto waarin je recht in de camera kijkt naar: guusje.kaayk@gmail.com.

(Met dank aan Heijmans voor het in bruikleen geven van 4 bouwhekken)

Ans van den Hurk, Darja Vos en Guusje Kaayk
Ook jouw portret op het megaschilderij? Stuur uiterlijk 1 mei een foto waarin je recht in de camera kijkt naar: guusje.kaayk@gmail.com

24 mei t/m 20 juni 2021 organiseert Ode aan de Linge een openluchtexpositie. Met natuurbeleving en kunst als bindende factor word je betoverd in dit stukje wildernis. Kunst maakt je wakker, roert je ziel en maakt het ongrijpbare aanraakbaar.
Er is werk te zien van 18 kunstenaars.

‘Dageraad’ van Guusje Kaayk is geïnspireerd op de Reuzenboom. In de winter vormen zijn kale takken prachtige structuren. De boom, die net buiten de heemtuin staat , is ’geplaatst’ tussen de installatie ‘Wachters’, wiens taak het lijkt om de wereld van de verbeelding te bewaken. De dode takken van het snoeihout uit de Heemtuin en de dode takken die verkoold zijn, vormen de lijnen van de beweging van de wachters. Er ontstaat ruimtelijk werk, de takken komen weer tot leven. (Guusje Kaayk en Ans van den Hurk). 24 mei t/m 20 juni 2021, Heemtuin Geldermalsen i.o.v. Ode aan de Linge

Locatie: Heemtuin Geldermalsen.
ingang via Achter ’t Veer of via de Koppelsedijk
toegang gratis

Dageraad | Wachters